Traditii din timpul anului
Sfantul Vasile se sarbatoreste pe 1 ianuarie. In aceasta zi, fetele nemaritate merg in grajd si ating animalele cu piciorul, spunand “anul acesta”, “anul viitor” si “al doilea an”. Daca animalul se misca la prima strigare, fata se va marita in cateva luni; in caz contrar, trebuie sa mai astepte un an sau doi.
Boboteaza sau Iordanul este sarbatoarea botezului lui Iisus (6 ianuarie). In Moldova, femeile pregatesc 12 feluri de mancare de post pentru a fi stropite cu agheazma de catre preot. Printre acestea se numara graul fiert indulcit cu miere, placintele cu varza, prunele fierte, bobul fiert, pestele prajit, borsul de peste si colacii. Dupa plecarea preotului, toti membrii familiei se asaza la masa.
Martisorul. De 1 martie, moldovenii leaga martisoare de gatul animalelor, pentru a le pazi de boli, de ramurile pomilor, ca sa fie roditori, de icoane, pentru a avea noroc. Mamele pun un snur alb- rosu la manuta copiilor pentru ca acestia sa fie sanatosi si voiosi. In Moldova baietii primesc martisoare, iar fetele le arunca intr-o apa curgatoare pentru ca flacaii de care sunt indragostite sa nu le paraseasca. Se spune ca tinerele care se spala cu zapada pe fata in aceasta zi vor fi frumoase pentru toata viata.
Sfantul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus si este considerat “Ocrotitorul Romaniei”, fiind sarbatorit pe 30 noiembrie. Legendele spun ca in noaptea de Sfantul Andrei spiritele rele bantuie pamantul, sucind mintile oamenilor si furand rodul livezilor. In Moldova, satenii pun usturoi la ferestre, intorc oalele cu gura in jos si scot cenusa din soba pentru ca strigoii sa nu isi gaseasca adapost la caldura. Fetele tinere isi pun busuioc sub perna ca sa-si viseze ursitul, iar batranele isi petrec noaptea pazind funiile de usturoi pe care le daruiesc apoi feciorilor.
Moldova ramane fermecatoare prin peisajele sale pitoresti, prin viata simpla de la sat si prin multitudinea de traditii si obiceiuri pastrate din generatie in generatie. Spectacolul prilejuit de celebrarea marilor sarbatori, explozia de culoare si de veselie, dansurile si cantecele populare fac din aceasta regiune a tarii o destinatie perfecta pentru vacantele din orice anotimp.
Comentarii
Trimiteți un comentariu