Treceți la conținutul principal

Despre Moldova



  Despre Moldova....


              Regiunea Moldovei este situata in partea de Est a Romaniei si cuprinde teritoriile a opt judete: Galati, Iasi, Vaslui si partial Bacau, Botosani, Neamt, Suceava, Vrancea. De-a lungul timpului, acest tinut a fost marcat de invaziile popoarelor migratoare, apoi a intrat sub stapanirea Regatului Ungar, a Regatului Polonez si a Imperiului Otoman. In 1859, Moldova si Tara Romanesca au fost unite intr-un singur stat, numit ulterior Romania.
             In prezent, zona estica a tarii beneficiaza de o diversitate etnica redusa, aici locuind in proportie redusa maghiari (ceangăi), rusi- lipoveni si armeni. Din aceasta cauza, obiceiurile si traditiile din Moldova sunt unele dintre cele mai autentice, fiind putin influentate de cultura altor popoare. In universul rural se pastreaza valorile, datinile si mestesugurile mostenite de la strabuni, astfel ca pe ulitele satelor vei descoperi o lume fascinanta, plina de semnificatii si povesti. Pitorescul peisajelor, arta populara, spectacolul sarbatorilor si modul de viata al moldovenilor te cuceresc fara doar si poate, dandu-ti deseori impresia ca timpul s-a oprit in loc.


Traditii Romania



Traditii Romania

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traditii de iarna

Traditii de iarna. Craciunul si Anul Nou in Moldova                Craciunul este sarbatoarea cea mai asteptata din an; copiii sunt nerabdatori sa primeasca daruri, iar adultii se bucura de traditiile specifice si de intalnirile cu familia. Foarte multe obiceiuri sunt respectate in aceasta perioada, caci moldovenii nu au uitat de practicile batranilor si de vechile superstitii. Sarbatorile de iarna incep pe 6 decembrie, cand se celebreaza ziua Sfantului Nicolae. Cu o seara inainte, cei mici isi lustruiesc ghetutele si le asaza la gura sobei, la fereastra sau langa usa, sperand ca Mosul sa ii rasplateasca pentru faptele bune. Batranul le aduce cadouri copiilor cuminti, iar celor obraznici le lasa doar o nuielusa. Dupa aceasta data incep pregatirile pentru Craciun: femeile fac curatenie, gospodaria este aprovizionata cu alimente pentru prepararea bucatelor traditionale, barbatii cauta cel mai frumos brad, iar tinerii pregatesc mastile si invata colinde.                   

Traditii din timpul anului

Traditii din timpul anului               Sfantul Vasile  se sarbatoreste pe 1 ianuarie. In aceasta zi, fetele nemaritate merg in grajd si ating animalele cu piciorul, spunand “anul acesta”, “anul viitor” si “al doilea an”. Daca animalul se misca la prima strigare, fata se va marita in cateva luni; in caz contrar, trebuie sa mai astepte un an sau doi.          Boboteaza sau Iordanul  este sarbatoarea botezului lui Iisus (6 ianuarie). In Moldova, femeile pregatesc 12 feluri de mancare de post pentru a fi stropite cu agheazma de catre preot. Printre acestea se numara graul fiert indulcit cu miere, placintele cu varza, prunele fierte, bobul fiert, pestele prajit, borsul de peste si colacii. Dupa plecarea preotului, toti membrii familiei se asaza la masa.           Martisorul.  De 1 martie, moldovenii leaga martisoare de gatul animalelor, pentru a le pazi de boli, de ramurile pomilor, ca sa fie roditori, de icoane, pentru a avea noroc. Mamele pun un snur alb- rosu la manu