Treceți la conținutul principal

Traditii de iarna

Traditii de iarna. Craciunul si Anul Nou in Moldova


               Craciunul este sarbatoarea cea mai asteptata din an; copiii sunt nerabdatori sa primeasca daruri, iar adultii se bucura de traditiile specifice si de intalnirile cu familia. Foarte multe obiceiuri sunt respectate in aceasta perioada, caci moldovenii nu au uitat de practicile batranilor si de vechile superstitii. Sarbatorile de iarna incep pe 6 decembrie, cand se celebreaza ziua Sfantului Nicolae. Cu o seara inainte, cei mici isi lustruiesc ghetutele si le asaza la gura sobei, la fereastra sau langa usa, sperand ca Mosul sa ii rasplateasca pentru faptele bune. Batranul le aduce cadouri copiilor cuminti, iar celor obraznici le lasa doar o nuielusa. Dupa aceasta data incep pregatirile pentru Craciun: femeile fac curatenie, gospodaria este aprovizionata cu alimente pentru prepararea bucatelor traditionale, barbatii cauta cel mai frumos brad, iar tinerii pregatesc mastile si invata colinde.
  
Traditii Moldova

                   Una dintre traditiile premergatoare Craciunului este sacrificarea porcului, care are loc de Ignat (20 decembrie). Se spune ca dupa aceasta zi animalul nu se mai ingrasa, astfel ca taranii nu pierd vremea. Odinioara, sangele porcului era uscat, macinat si folosit peste an pentru a-i feri pe copii de boli. Moldovenii care nu tin post se ospateaza la pomana porcului cu friptura servita cu mamaliga si varza acra. 
                 In Ajun, cetele de colindatori pornesc prin sat ca sa vesteasca nasterea Domnului. Grupuri de copii si tineri merg din casa in casa si le ureaza gazdelor sanatate, bucurie si prosperitate, fiind rasplatiti cu nuci, mere si colaci. Baietii mai mari se costumeaza si umbla cu Capra, obicei adanc inradacinat in viata satului. In traditia romaneasca, capra este considerata un animal malefic; se spune ca atunci cand Dumnezeu a creat oaia, diavolul a vrut sa-l imite si a facut o capra. Cu toate acestea, jocul caprei a fost inclus in ceremonialul sarbatorilor de iarna, fiind asociat fertilitatii si bogatiei recoltelor. Barbatul care joaca acest rol imbraca un costum foarte colorat, format din tesaturi cusute de mesterii locali si impodobit cu panglici, clopotei, margele si ciucuri. Urmata de un alai numeros de personaje, capra ofera un spectacol veritabil; salta, smuceste, se roteste si se apleaca intr-un dans vesel care aminteste de practicile pagane. Jocul ilustreaza moartea si renasterea animalului, simboluri ale ciclurilor naturii.
Traditii Moldova

                   In seara de Ajun, gospodinele din Moldova coc colaci sub forma cifrei 8, pe care ii agata apoi langa icoane. Craciuneii se dau jos abia pe 21 martie, la echinoctiul de primavara, cand satenii ies la arat. Dupa ce ara prima brazda, barbatul casei rupe colacul in 3 bucati: pe prima o pune sub brazda, pe a doua o da animalului de povara, iar pe ultima o mananca. Exista obiceiul ca in aceasta zi femeile sa pregateasca 12 feluri de mancare, in onoarea celor 12 apostoli care au raspandit crestinismul. Acestea sunt oferite musafirilor in prima zi de Craciun, marcand in acest fel sfarsitul postului. Tot in Ajun se mananca placinta cu julfa, cu bostan si prune uscate, iar fetele nemaritate asaza pe prispa casei ulcele cu apa ca sa-si afle ursitul; daca dimineata tinerele gasesc mai multe oale goale au mari sanse sa se marita in anul care vine. In prima zi de Craciun, moldovenii participa la slujba, apoi se strang in jurul mesei pentru a sarbatori. Printre bucatele traditionale cu care se delecteaza se numara toba, caltabosii, carnatii, sarmalele, piftia si cozonacul. Masa ramane intinsa chiar si peste noapte pentru ca familia sa aiba un an imbelsugat.

             Inainte de Anul nou, baietii merg cu Plugusorul, obicei menit sa alunge iarna si sa aduca fertilitate pamantului. Insotit de strigaturi si pocnete din bici, ritualul anunta intr-o maniera optimista un an roditor si bogat. Pe 1 ianuarie, copiii umbla cu Sorcova, urandu-le gazdelor sanatate si putere de munca. Traditiile de iarna din Moldova au origini care se pierd in negura timpului, insa raman intotdeauna actuale si incantatoare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Traditii de nunta

Traditii de nunta                  Nunta moldoveneasca este o sarbatoare la care participa tot satul si este insotita de obiceiuri care marcheaza trecerea tinerilor casatoriti la statutul de adulti. Ca si in alte zone ale tarii, pregatirile incep cu invitatia la petrecere, sarcina pe care o indeplinesc vornicii. Acestia merg din poarta in poarta si ii cheama pe sateni la chef. In miercurea dinaintea nuntii se cerne faina pentru cozonaci si paine, iar joi se face pasatul (boabe de cereale pisate) pentru sarmale.                    In ziua nuntii, cavalerii de onoare si nasii, insotiti de lautari, merg sa-l ia pe mire de la parintii lui si se indreapta cu totii catre casa miresei. Aici, nasa ii pune voalul miresei si o parfumeaza, iar baietii neinsurati il barbieresc si il piaptana pe mire. Pe vremuri se alegeau mai multe perechi de nasi, in functie de avere si pozitia sociala, insa acest obicei s-a pierdut cu timpul. Dupa ce tinerii isi cer iertare de la parinti pentru gresel

Despre Moldova

  Despre Moldova....               Regiunea Moldovei este situata in partea de Est a Romaniei si cuprinde teritoriile a opt judete: Galati, Iasi, Vaslui si partial Bacau, Botosani, Neamt, Suceava, Vrancea. De-a lungul timpului, acest tinut a fost marcat de invaziile popoarelor migratoare, apoi a intrat sub stapanirea Regatului Ungar, a Regatului Polonez si a Imperiului Otoman. In 1859, Moldova si Tara Romanesca au fost unite intr-un singur stat, numit ulterior Romania.              In prezent, zona estica a tarii beneficiaza de o diversitate etnica redusa, aici locuind in proportie redusa maghiari (ceangăi), rusi- lipoveni si armeni. Din aceasta cauza, obiceiurile si traditiile din Moldova sunt unele dintre cele mai autentice, fiind putin influentate de cultura altor popoare. In universul rural se pastreaza valorile, datinile si mestesugurile mostenite de la strabuni, astfel ca pe ulitele satelor vei descoperi o lume fascinanta, plina de semnificatii si povesti. Pitorescul peisaje