Traditii de Paste
Pentru toti romanii, Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina si simbolizeaza revenirea la viata. De altfel, in aceasta perioada natura renaste, astfel ca acum este celebrata si primavara. Pentru a praznui cum se cuvine Pastele, credinciosii respecta Postul Mare prin rugaciune si abtinerea de la alimentele de origine animala. In Saptamana patimilor, dupa Florii, gospodinele fac curat in casa si incep sa pregateasca bucatele traditionale. Dupa sacrificarea mielului, femeile gatesc drobul si inrosesc ouale. Pe vremuri, in Vinerea mare nu se aprindea focul si nu se faceau munci agricole; se spunea ca cei care pastreaza obiceiul vor fi norocosi tot anul.
Sambata seara, moldovenii merg la biserica si iau lumina sfanta. Lumanarea de la Inviere este pastrata pentru a fi aprinsa in caz de primejdie. Fetele nemaritate spala clopotnita cu apa curata pentru a fi pe placul baietilor din sat. Se spune ca feciorii trebuie sa daruiasca un ou rosu tinerelor de care sunt indragostiti.
In prima zi de Paste, dis-de-dimineata, toti membrii familiei se imbraca in straie de sarbatoare si duc bucatele la sfintit. Apoi rudele si prietenii se aduna in jurul mesei si ciocnesc oua; primul ou trebuie consumat de toti comesenii pentru a ramane impreuna si la bine, si la greu. Exista superstitia ca cei al caror ou nu se sparge vor fi sanatosi tot anul. Firimiturile de la masa de Paste se ingroapa in gradina; in locul lor va creste o planta numita măruncă, iar cine va bea ceai pregatit din ea va fi binecuvantat cu multi copii. Obiceiurile de Paste din Moldova reflecta mai ales legatura omului cu divinitatea, amintind in acelasi timp si de comuniunea cu natura.
Comentarii
Trimiteți un comentariu